hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > ویژه استان ها > کهگیلویه و بویراحمد| ظرفیت مغفول گردشگری حیات‌وحش

کهگیلویه و بویراحمد| ظرفیت مغفول گردشگری حیات‌وحش

این روزها کهگیلویه و بویراحمد به دلیل حضور پرندگان مهاجر به‌ویژه مناطق گرمسیری مستعد پذیرایی از ایران‌گردان و جهانگردان است. 

به گزارش ایرنا، پرنده‌نگری شاخه‌ای از بوم گردی یا اکوتوریسم و یکی از پرطرفدارترین انواع گردشگری محسوب می‌شود که در کشورهای مختلف جهان علاقه‌مندان زیادی دارد به‌طوری‌که تنها در کشور انگلیس بیش از ۳۰۰ هزار پرنده‌نگر حرفه‌ای وجود دارد. پرنده‌نگری تفریحی بسیار جذاب است که تنها با رفتن به دامان طبیعت و به‌ویژه حاشیه تالاب‌ها با تماشای انواع پرندگان زیبا امکان‌پذیر است. کارشناسان اکوتوریسم معتقدند که پرنده‌نگری در دنیا به‌عنوان یک تفریح سالم مطرح است به‌طوری‌که در کشورهای اروپایی بیش از ۲۰۰ سال قدمت دارد. پرنده‌نگری در استان کهگیلویه و بویراحمد و حتی کشورمان هنوز در میان مردم و گردشگران چندان شناخته‌شده نیست و تنها توانسته است گروه خاصی از گردشگران با سلایق تقریبا خاص را به‌سوی خود جذب کند. استان کهگیلویه و بویراحمد افزون بر ظرفیت‌های پرندگان و حیات‌وحش بومی این روزها میزبان پرندگان مهاجر است. روزهای پاییزی و زمستانی که پرندگان آبزی و کنار آبزی از مناطق سردسیری سیبری و شمال کشور در کنار منابع آبی کهگیلویه و بویراحمد فرود آمده‌اند فرصتی برای رونق پرنده‌نگری است. این پرندگان از گروه‌های اگرت ها، حواصیل ها، اردک ها، باکلان ها و کشیم ها هستند که با توجه به شرایط توپوگرافی، اقلیمی، پوشش گیاهی مختلف و وجود زیستگاه‌های مناسب هرساله آبگیرهای کهگیلویه و بویراحمد را برای زمستان گذرانی انتخاب می‌کنند. رودخانه‌های بشار، مارون، زهره، تنگ سرخ، کبکیان، خرسان، شاه بهرام و سدهای مارون، کوثر، شاه قاسم، تالاب‌های برم الوان و مورد زرد زیلایی ازجمله مکان‌هایی هستند که همه‌ساله در فصول پاییز و زمستان میزبان پرندگان مهاجر هستند.

پنج منطقه شکارممنوع در استان وجود دارد

کهگیلویه و بویراحمد با ۲۴۰ گونه پستانداران، بیش از ۲۰۰ گونه پرندگان، ۳۹ گونه خزندگان، ۹ گونه ماهیان و سه گونه دوزیستان از زیستگاه‌های مهم حیات‌وحش منطقه زاگرس محسوب می‌شود که ظرفیت‌های فراوانی برای گردشگری در انواع گونه‌های حیات‌وحش دارد. پوشش متنوع گیاهی ازجمله ویژگی‌های طبیعت کهگیلویه و بویراحمد است و افزون بر ۲ هزار گونه گیاهی را در خود جای‌داده است. مهم‌ترین پوشش گیاهی مناطق حفاظت‌شده کهگیلویه و بویراحمد شامل بلوط بنه، کلخنگ، بادام وحشی، ارژن، خوشک، گون، گیاهان دارویی و گونه‌هایی از خانواده گندمیان است. گونه‌های مهم حیات‌وحش این مناطق نیز شامل کل و بز، گرگ، کفتار، شغال، روباه، تشی، کاراکال، پلنگ و پرندگانی ازجمله کبک، تیهو، بحری و دلیجه است. استان کهگیلویه و بویراحمد با ۳۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار منطقه حفاظت‌شده و موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است به‌گونه‌ای که افزون بر ۲۰ درصد پوشش جنگلی زاگرس و حدود ۴۰ درصد گونه‌های دارویی کشور را در خود جای‌داده است. هم‌اینک هفت منطقه حفاظت‌شده دنا با وسعت ۹۳ هزار و ۶۶۰ هکتار، دنای شرقی با وسعت ۲۸ هزار و ۲۰۲ هکتار، خاییز سرخ با مساحت ۳۳ هزار و ۲۳۵ هکتار، خامی با وسعت ۲۵ هزار و ۶۷۱ هکتار، دیل با ۱۰ هزار و ۳۸۱ هکتار، سولک با ۲ هزار ۴۲۸۷ هکتار و سیوک با ۱۲ هزار ۸۵۸ هکتار در این استان زیبای طبیعی وجود دارد. کهگیلویه و بویراحمد همچنین دارای پنج منطقه شکارممنوع شامل پادنای سمیرم، خرم ناز، لار و ماغر، حاتم و کوه تلرش است.

توسعه صنعت پرنده‌نگری نیازمند ثبت تالاب‌ها

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط‌زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: توسعه صنعت پرنده‌نگری در استان نیازمند ثبت تالاب‌هاست. جمشید عبدی پور افزود: هنوز هیچ‌یک از تالاب‌های کهگیلویه و بویراحمد در فهرست آثار ملی ثبت‌نشده است. او بیان کرد: پرونده ثبت ملی سه تالاب استان ازجمله برم الوان و مورد زرد زیلایی در دست اقدام است. عبدی پور ابراز داشت: در صورت ثبت ملی این مناطق در کنوانسیون تالاب‌های کشور امکان اختصاص اعتبار برای ایجاد زیرساخت‌ها فراهم می‌شود. او عنوان کرد: اختصاص خودروهای کمک دار برای جابه‌جایی گردشگران، جذب راهنماهای گردشگری و حفاظت از این مناطق از نیازهایی است که در صورت ثبت ملی می‌تواند با مشارکت میراث فرهنگی و گردشگری، بخش خصوصی و حفاظت محیط‌زیست انجام شود. عبدی پور با اشاره به اینکه در حال حاضر امکان پرنده‌نگری در منابع آبی نظیر رودخانه‌ها و سدهای کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد تأکید کرد: هم‌زمان با مهاجرت پرندگان آبزی و کنار آبزی به رودخانه‌های استان گشت‌های کنترلی حریم رودخانه‌ها از طریق نیروهای حفاظت محیط‌زیست افزایش‌یافته است. جمشید عبدی پور ابراز داشت: پایش منابع آبی باهدف پیشگیری از شکار غیرمجاز و پیشگیری از شیوع احتمالی بیماری‌های خاص از قبیل، آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در تمام زیستگاه‌های محل استقرار پرندگان مهاجر انجام می‌شود. معاون فنی اداره کل حفاظت محیط‌زیست کهگیلویه و بویراحمد تأکید کرد: تاکنون هیچ موردی از آنفولانزای پرندگان در استان مشاهده نشده است. تصریح کرد: مهاجرت پرندگان و وحوش به پایین دامنه‌ها و یا از مناطق سردسیری به مکان‌های گرمسیری نیز در استان شروع‌شده که محیط بانان برای حفاظت از گونه‌های ارزشمند حیات‌وحش تلاش مضاعف می‌کنند.

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو